Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица остана почти без промяна на ниво 2,210 пункта (при 2,209 пункта преди седмица), сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Цената на оранжерийните домати тази седмица скача със 7,2 на сто до 4,60 лева за килограм, а оранжерийните краставици добавят 7 процента до 3,80 лева за килограм. Картофите поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,96 лева за килограм. Салатите поскъпват с 2,1 на сто до 0,99 лева за брой.
Кравето сирене поскъпва с 1,4 на сто до 9 лева на килограм, а кашкавалът тип “Витоша” поскъпва с 10 стотинки и се продава по 14,30 лева за килограм.
Олиото повишава цената си с 5,9 на сто и се търгува средно по 5,04 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 3,2 процента и се продава по 2,58 лева в края на седмицата.
Пилешкото месо поскъпва с 4,3 на сто и се търгува средно по 5,56 лева за килограм.
Захарта прибавя 6,4 на сто и се продава по 1,99 лева за килограм. Брашно тип “500” поевтинява с 4,3 на сто и се търгува по 1,35 лева за килограм. Цената на ориза се качва с 5,9 процента до 2,68 лева за килограм.
Яйцата се продават по 0,28 лева за брой в дните преди Великден.