петък, октомври 18, 2024

Страхотно! Учени с пробив в лечението на множествената склероза

Date:

Сподели новината.

Ново проучване на имунните клетки срещу жлезиста треска има потенциала да спре или дори да обърне симптомите на множествена склероза (МС).

Американски учени са провели опит, при който пациенти с МС са били имплантирани с Т-клетки, които да помогнат на тялото да се бори с вируса, причиняващ жлезиста треска. Мозъчни скенери са показали, че това е забавило развитието на болестта, а при някои дори е подобрило състоянието им, предава в. “Индипендънт”.

Пациентите, които са показали подобни резултати, са претърпели намалена инвалидност. Така например някои са установили, че ходенето е станало по-безболезнено за тях.

Т-клетките са били взети от хора, които са се възстановили след вируса Епщайн-Бар, който причинява жлезиста треска и е определян като възможен причинител на МС.

Изследователите признават, че проучването е малко и не изключва плацебо ефекта – феномен, при който някои хора се чувстват по-добре само защото то очакват.

Въпреки това резултатите могат да направят голям напредък в разбирането на самото заболяване, което към момента е неизлечимо.

МС е състояние, което засяга мозъка, тъй като се разрушава покритието на нервите. Това причинява преумора, замъглено зрение и двигателни проблеми. Към момента то е неизлечимо, въпреки че има терапии, които помагат за справяне с него.

Над 130 000 души във Великобритания страдат от МС, а експертите все още не са напълно сигурни какво точно го причинява. Жените с това заболяване са близо три пъти повече от мъжете.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

“Спартан” осигури медицински превоз на дете от София до Германия

Дежурен екипаж на самолет С-27J "Спартан" е осигурил медицински...

Растат добивите от тютюн през 2024 г.

Увеличават се средните добиви през 2024 г. Това става...

10 години по-късно ВКС осъди купувачи на гласове

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно наложи наказания на трима...

Дълговете на държавните болници са над 600 млн. лв.

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв.,...