Коленето на прасе, наричано още свинско погребение, си е събитие във всички краища на България. По стара народна традиция в дните около Коледа голяма част от българите колят прасета за зимнина. Това се случва основно в селата, където има условия за този обичай.
На събитието се събират роднини и близки на семейството. Мъжете се заемат с клането на прасето. По време на свинското погребение, мъжете се черпят с ракия или червено вино и пекат мезета на скара. Подготвят осмянката, разпределят месото в различни съдове и нареждат трапезата за гостите. Жените, от своя страна, подготвят всички останали подробности около прибирането му за зимнина.
Сред ястията, които домакинята трябва да приготви са: два вида осмянка – със зеле и ориз, за десерт – тиквеник, а питието си остава традиционното за сезона – ракия или червено вино.
Вижте как се провежда този обичай в Странджа, във видеото по-долу.