Латвийски учени установиха, че джинът ускорява метаболизма, като кара тялото да изгаря повече калории, цял час след като сме изпили коктейла си, съобщи в. “Дейли мейл”.
Ефектът вероятно се дължи на богатите на антиоксиданти плодове от хвойна. Те са естествен диуретик и са много полезни срещу подуване на корема. Хвойната намалява и възпалението на артериите.
Учените от университета на Сигулда са работили с мишки. Метаболизмът на гризачите, които получавали редовно дози джин, се ускорил със 17 процента.
{josociallocker}Предишно изследване от 2008 г. показа, че джинът с тоник е най-безопасната алкохолна напитка за болните от диабет тип 1 заради полезния ефект на хвойновите плодове върху артериите.
Всички ползи от джина обаче ще бъдат неутрализирани, ако коктейлът е направен с тоник с много хинин или захар. За да бъдат избягнати допълнителните калории, джинът трябва да бъде разреден с диетична напитка, а за повече аромат към него да се добави розмарин, босилек или резенче краставица.
(БТА){/josociallocker}