Кой не е чул за банската капама? Кой не си е облизвал пръстите, като вкуси от нея? Банската капама е едно от най-богатите ястия, като в рецептата си съдържа три и повече вида месо, зеле, ориз и ароматни подправки.
Едно от най-важните условия за вкусна капама е, че тя трябва да се готви в глинен съд и на бавен огън. Ако пък е на печка с дърва, вкусът й е божествен.
Ето какви продукти са необходими:
2 средни зелки кисело зеле
250 гр. ориз
½ кг. пилешко месо (бутчета или бяло месо)
Източник: Getty Images/Guliver
1 суров суджук
½ кг. свинско вратно месо
½ кг. телешко от бут
малко сланина
сушени сливи
черен пипер, червен пипер, дафинов лист
чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
Запържете ориза с подправките, а след това към него добавете ситно нарязаното кисело зеле. Оставете си няколко цели листа от зелето и нарежете месото.
Време е за най-важната част – реденето в глинения съд:
Първо сложете зелевите листа, отгоре може да добавите няколко резена сланина. След това сложете един ред от запържения ориз и зелето, отгоре на един ред сложете част от месото. Редете по този начин, докато продуктите не свършат.