Всичко започва в ресторанта на двамата братя Мак и Дик Макдоналд в Сан Бернадино, Калифорния през 1948 г.
Тяхната философия – лимитирано меню, ниски цени и систематизиран кухненски процес – им давала възможност да обслужват повече клиенти за по-кратко време.
Компанията, както ние я познаваме днес, обаче, не е създадена от двамата братя, а от Рей Крок.
През 1954 г., когато Рей Крок среща братята Макдоналд в Сан Бернадино, той се удивил на това как добре и колко бързо те обслужили голям брой от гладни шофьори. Колите подхождали към ресторанта, клиентите купували своята храна и без забавяне продължавали своя път. Заключението било ясно за Рей Крок: “Хората се нуждаят от качество, но повече от всичко от бързо обслужване. Те търсят алтернатива на традиционния начин на хранене”. Рей Крок подписва договор с братята Макдоналд, който му позволявал да използва тяхната система на продажби и фирмено име.
Рей Крок открива своя първи ресторант през 1955 г. в Дес Плейнс, Илинойз, като въвежда принципите на работа на двамата братя Макдоналд.
Качество, Обслужване, Чистота и Добра Цена са и досега основните принципи на Макдоналдс.
С други думи това означава:
Висококачествени продукти, сервирани с приятелска усмивка в чиста заобикаляща среда и на добра цена.
Макдоналдс по света
1967 г. Това е годината, в която Макдоналдс открива своя първи ресторант извън САЩ – в Канада и оттогава започва развитието на фирмата в международен мащаб.
През април 1988 Макдоналдс стартира за първи път в бившия “Източен блок” и отваря ресторанти в Унгария и Югославия.
Септември 1991: Макдоналдс създава главен офис за Централна Европа във Виена, който успешно координира откриването на новите ресторанти в европейски страни като Чехия, Полша, Словения, България, Латвия, Естония, Румъния, Словакия, изграждайки 292 ресторанта в 13 страни до края на 1996 г.
1994 г. България е 75-та държава, в която Макдоналдс открива ресторант. Първият ресторант в България е открит в Пловдив.
1995г. През м. декември е открит първият ресторант на Макдоналдс в гр. София, на пл. Славейков /втория ресторант на Макдоналдс в България/ Роналд Макдоналд прави своя дебют с голям парад в гр. София по случай откриването на ресторанта на Макдоналдс на пл. Славейков.
1996 г. Открит е първият МакДрайв ресторант в България, гр. София. За пръв път Макдоналдс предлага уникалната за България услуга – обслужване на клиенти от техните автомобили.
1998 г. През м. март е открит първият ресторант на Макдоналдс в гр. Варна, а през м. април е открит първият ресторант на Макдоналдс в гр. Бургас.
2004 г. Макдоналдс празнува 10 годишен юбилей в България. През същата година щафетата на Олимпийския огън „Атина 2004” минава през 4 ресторанта на Макдоналдс в София.
2006 г. Открит е първият ресторант на Макдоналдс в Мол в България – Мол София. През същата година Макдоналдс заема I място в категорията „Големи компании“ в проучването „Най-добър работодател за 2006 г. в България“.
2007 г. Открито е първото McCafé в България, в Мол София през м. октомври. McCafé е марка на Макдоналдс – концепция, която съчетава уютна и стилна обстановка, отлична селекция на кафе напитки, гурме десерти и сладкиши.
2008 г. Открит е първият ресторант на Макдоналдс в гр. Стара Загора.
2014 г. Макдоналдс отбелязва 20 години в България.
В настоящия момент Макдоналдс е най-голямата верига от ресторанти за бързо обслужване с над 35 000 ресторанта в над 100 държави в света.