Цената на хляба се вдига поне с 15 на сто, заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.
10 процента идват от покачването на цената на брашното, заради по-скъпата пшеница тази година, а останалите 5% се дължат на повишението на газа, тока и дизеловото гориво, обясни той пред “Труд”.
Така най-масовият хляб от 700 грама, който досега се продаваше по левче, вече струва 1,10-1,15 лева в магазина. Преди купувахме брашното по 480 лева за тон, а сега цената е 580 лева за тон, посочи Людиев. По думите му качеството на пшеницата, а от там и на брашното, е добро тази година.Още по темата
Има покачване на цената на хляба, но то е различно за различните видове и по райони, коментира и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. По думите й поскъпването не е драстично и от него не трябва да се прави политика.
Тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба като енергоносителите, пшеницата, както и стремежът за по-високи доходи у нас.
Единственият начин стойността на хляба да се задържи, е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%, категорична беше тя. По думите й ползите от това ще са изсветляване на сивия сектор в бранша, стимулиране на свободната конкуренция и повече в постъпления в пенсионната и здравната система у нас.
“Практиката досега големите вериги да слагат 45% надценка е твърде луксозен пакет, който не може да бъде прилаган”, заяви още Кукушева по повод идеята на земеделския министър Румен Порожанов да води разговори с хипермаркетите да слагат надценка за хляба само толкова, колкото да покрива брака и разходите им. По думите й обаче не винаги разговорите водят до конкретни действия.