петък, октомври 18, 2024

Новият център на Велико Търново

Date:

Сподели новината.

От 2019 г. ще започне изпълнението на проекта за поетапно създаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара върху терена на старото военно училище, съобщават от общината. За целта беше обявен и международен архитектурен конкурс за проектиране на експозиционен център – първата сграда в бъдещата централна градска част, и за градоустройствени концепции за развитие, пространствено и устройствено планиране на цялата територия. В тази част участниците предлагат различни решения – голяма пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни проекта бяха подадени от архитекти от цял свят, оценявани от 9-членно жури. На първо място е класиран идейният проект на арх. Клаудио Нарди от Италия, който предлага 15-етажни сгради с градини между етажите, 6000 кв. метра конгресен център, подземен паркинг, модерна библиотека и няколко музея.

С него предстои да бъде подписан договор, а с идейния проект пък общината ще кандидатства за финансиране по оперативната програма “Региони в растеж”. Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда.

Подадените 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат “зелени пешеходни булеварди”, подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради – библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара, обясни главният архитект на Велико Търново арх. Николай Малаков.

Още пет проекта са получили поощрителни награди – на екипи от Полша – “ОВО Грабчевски”, Испания – “МРВ интернешънъл”, Турция – “Копс” ООД, България – “Мая Шопова и архитекти”, “Имидж бюро” ЕООД.

За победителя

Победителят в конкурса – арх. Клаудио Нарди, е ръководител на архитектурно бюро, базирано във Флоренция. Освен офиса си в Италия той развива дейност в студиа в Краков, Лондон, Хонконг, Истанбул и Ню Йорк. Известен е с архитектурни проекти за широк спектър от клиенти и сгради, включително държавни, корпоративни, търговски, развлекателни и жилищни.

Сред последните му проекти са Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, построен около сградата на бившата фабрика “Шиндлер”, новата кметска сграда в Краков, Музея на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство “Мандрагора”, Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower в Аман, Йордания, както и много частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Финансист: Възнагражденията в България ще растат

Заплатите ще продължават да растат, макар и не с...

Бoйни мaшини зa пo минимyм 5 милиoнa eвpo зaпoчвaт дa излизaт oт Бypгac

150 000 ĸвaдpaтни мeтpa пpoизвoдcтвeнa плoщ. Гoтoвнocт гoдинa пo-paнo...

Бизнесът скочи срещу вдигането на минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обяви...

Голям завод в Габрово се продава за нищожна сума

Eдин oт гoлeмитe зaвoди в Гaбpoвo ce пpoдaвa oт...