„Месоядни убийци!”, „анималисти талибани”, „килъри касапи” „вегани нацисти”: това са само част от епитетите, които си разменят вечните противници: хората, които консумират месо и тези, които са се отказали от него поради етични, здравословни или еко причини.
И двете групи са в идеологичен сблъсък, като езикът им наподобява на футболния жаргон. Дебатът разделя обществото и продължава в медиите и социалните мрежи.
Заплахи, атаки и обиди: месоядните обвиняват вегетарианците и веганите в интегрализъм, а „хард веганите” твърдят, че противниците им искат да разрушат планетата и да избият животните.
Така съвместният живот става все по-труден, понякога и невъзможен.
Наскоро група от защитници на животните се събра пред сградата на едно от радиата в Милано, на протест срещу журналиста Джузепе Кручани.
В своето хумористично предаване, водещият често се заяжда с хората, които не ядат месо. Кручани предизвика още повече протестиращите като развява пред тях черво салам, и боят се размина на косъм.
Междувременно Европейската партия на анималистите стартира петиция до италианското министерство на здравеопазването за незабавното преустановяване на клане на животни според еврейския ритуал кашер и ислямския начин халал. Според природозащитниците тези методи противоречат на европейските норми и причиняват огромни страдания на животните.
Стилът на въпросната партия е доста агресивен, тя разпространява снимки на агонизиращи в локва кръв телета.
Проблемът с клането според религиозни обреди обаче е сериозен. Съгласно предписанията животното не се убива докрай, докато не изтече кръвта му, защото иначе се счита за нечисто.
В Дания и Холандия този начин на клане е забранен. Много мюсюлмани и евреи ядат само месо кашер или халал. Такова се продава и в България.
Помощ, ожених се за веганка
В Италия броят на вегетарианците и веганите достигна рекордни стойности: почти 5 млн. души, според статистиката. 7,1% от жителите на Ботуша заявяват, че са вегетарианци, с два процента повече от миналата година. Но значителен ръст представляват веганите, които са 600 хиляди души или 1% от населението.
Веганите се отказват не само от месо, но не консумират никакви продукти от животински произход като яйца, мляко, сирене и даже мед. Не ядат и храни, които съдържат дори следи от тези съставки. Те го правят в защита на животните.
Те признават обаче зеленчуковите протеини като сайтан, (известен като заместител на месото, приготвя се от глутен от брашно), и соевото сирене тофу.
Веганите имат изисквания и към облеклото, носят само дрехи от растителни или синтетични фибри. Никаква вълна, коприна или якета с пухени пълнежи, не купуват и козметика или препарати за дома, тествани върху животни.
Цяла индустрия
Така се раждат специализирани супермаркети, заведения за бързо хранене, ресторанти, линии за хранителни продукти в големите хранителни вериги. Има и вегански „месарници”, с богат избор на растителни хамбургери, и дори вегански кроасани, много модерни в италианските кафета.
Защо хората избират този начин на живот?
Повечето го правят заради собственото си здраве и защото така се чувстват по-добре. За други причината е в животните, докато по-малко хора избират веганството в защита на околната среда.
„Много хора считат, че да си веган е крайност, но може би единственото екстремно е запознаването с методите на отглеждане, производство и злоупотреба с животните и околната среда”- пише Мартина Донати, автор на книгата „Keep calm и стани веган”.
Любопитна е историята на Фаусто Бици, срещнал се с веганството по любов, разказана в книгата „Ожених се за веганка – една истинска история, за съжаление”. Той е лудо влюбен в актрисата Клаудия Дзанели. Кани я на среща в ресторант, специализиран в месо на скара, колбаси и биволска моцарела, доказателство, че Бог съществува и живее в Италия”, без да подозира, че е веганка. На масата Клаудия му разкрива ужасната истина. И започва сблъсъкът на цивилизациите.
Под прицел „Марулчо Соев”
Понякога в борбата се включва и сатирата. Един от известните комици Маурицио Кроца всеки път имитира веганския готвач Симоне Салвини, иронизирайки го в героя „Марулчо Соев” в предаването си „Кроца в страната на чудесата”. Репликите са от типа на „когато режем тиквата, тя плаче, да й се извиним”, „ще заведа на плуване папаята и ще й измеря температурата”.
„Храната би трябвало да обединява, но в този случая разделя. Но част от нашата природа е да се противопоставяме, радикализмът е вътре в нас. Трудно беше да стана веган. И днес, когато виждам хубав кашкавал, ми се плаче” – разказва веганския готвач.
„Не мога да приема млякото, което идва от изкуствено осеменени крави. Трябва да се намали броят на кравите и да се увеличат насажденията. Който сее зърно, сее правда, казва Заратустра” – допълва Салвини.
Гордостта на месоядните
Факт е, че консумацията на месо в Италия намалява. Със 78 кг на година, страната е много по-назад от САЩ (125 кг на глава от населението) или Австралия (120 кг). Според Агенцията за защита на потребителите, през 2015 г. италианските семейства са купували 9% по-малко охладено свинско месо и 6% по-малко телешко. Дали причината е в кризата, в разпространяващата се веганска култура или в твърде богатата на месо и колбаси диета.
Наскоро Агенцията за защита на потребителите организира първия национален ден на гордостта на месоядните. В Торино хиляди се събраха на мега барбекю с хаштаг #bracioleallariscossa – да спасим пържолите.
„Ние не сме против никого, искаме просто да обясним защо ядем месо въпреки необоснованите спекулации и кампании. Що се отнася до благото на животните, Италия е на първо място, у нас са забранени хормоните, естрогените и анаболите, разрешени в САЩ” – казва председателят на Агенцията за потребителите Роберто Монкалво.
Войната в училищния стол
Конфликтът се пренася и в училище. Все повече семейства искат менюто в стола да се промени в съответствие с техния вегетариански или вегански начин на хранене. В някои училища няма проблем, но другаде искат медицински бележки, а на места се стига и до съд.
Преди няколко седмици от министерството на здравеопазването решиха въпроса като позволиха промяна в менюто с молба от родителите.
Здравословно ли е?
Веганският въпрос обаче е противоречив от здравословна гледна точка. Според някои детски невропсихиатри веганската диета може да доведе до анорексия при децата. Със сигурност обаче, децата вегани, трябва да приемат допълнително витамин B12.
“За разлика от възрастните, всички деца се опитват да избират храните по драстичен начин. А веганския избор стеснява разнообразието още повече” – предупреждава хранителния специалист Лучила Тита от Европейския онкологичен институт в Милано.
Според нея, „храненето е здравословно, когато се намалява риска от рак, диабет, сърдечни и неврологични болести. Такъв режим може да бъде и месояден, и вегетариански и вегански. Но не трябва да се изпада в крайности. Една приятелка беше направила и кучето си веган. То не беше никак доволно”.