Италия е любов от пръв поглед. Не само заради прекрасния климат, пластовете история и широко усмихнатите италианци. Марката „Made in Italy” е синоним за качество и стил в модата, дизайна, както и в хиляди други области.
Магията на Рим, Венеция и Флоренция кара милиони хора по света да оставят част от сърцето си при Колизеума и Моста на въздишките.
И не на последно място, на Ботуша никога няма да останете гладни.
2 юни е националният празник на Bel Paese – рожденият ден на италианската република. Ето петте неща, заради които най-вече обичаме Италия:
1.Пицата
Родината на пицата е Неапол, а бащата на любимото ястие е готвачът Рафаеле Еспозито, който създава пица с домати, моцарела и босилек – червено, бяло и зелено като цветовете на италианското знаме. Годината е 1889. Нарича пицата „маргарита” на италианската кралица Маргарита Савойска (прапрабаба на Симеон Сакскобурготски).
Противно на очакванията, видовете пици в Италия не са чак толкова много. Италианците обичат семплата кухня без сложни ястия, но с натурални продукти.
В България разновидностите са доста повече. В Рим със сигурност няма пица “мафиоза”, пица с яйце, царевица и кисели краставички. За сосове пък да не говорим. Ако си сложите кетчуп и майонеза на пицата, ще ви гледат все едно сте наръгали някого с нож.
Истинската италианска пица е много тънка, прави се от специфично брашно и се пече на пещ с дърва.
2. Паста
Друга запазена марка на Италия е, разбира се, пастата, която включва всички макаронени продукти: спагети, фузили и останалите официално регистрирани близо 300 варианта. Пастата е различна не само по форма – може да бъде дълга или къса, с пълнеж като ньоки или не, с дупки, във форма на охлюви, прясна или пакетирана.
Средно италианците изяждат по 28 кг паста годишно. Това прави около порция спагети на ден за всеки жител на Ботуша.
Пастата върви със сос. Като се започне през традицонния доматен с босилек, и се мине през рагу или болонезе, карбонара с бекон и яйце, куатро формаджи и т.н.
В Италия пастата обаче трябва да е „ал денте”. Т.е. не съвсем сварена, за да се усеща по-ясно вкуса й. В никакъв случай италианската паста не се разкашква. Затова не се учудвайте, ако спагетите ви изглеждат леко недоварени.
3. Кафе
Въпреки че Италия не е родината на кафето и зърната за направата на ароматната напитка растат доста далеч оттам, тя е един от най-големите производители на пакетирано кафе. Тя е и страната на еспресото.
Кафето в Италия е силно, много силно. Истинското италианско кафе е дълго точно два пръста, приготвено в малка затоплена чашка. Пие се на един дъх, на крак, като шот.
Не се подлъгвайте от дължината – ако си го поръчате двойно, рискувате да скачате цял ден по улиците, докато ви се намести сърцето обратно.
И разбира се, капучиното. Оригиналният вариант съдържа 25 мл кафе еспресо и 125 мл студено мляко, разбито на пара в съд от неръждаема стомана, за да няма примеси от никакви други аромати и вкусове.
Няма добавки като канела, шоколад и други подобни. Но върви чудесно с кроасан и бриош (други видове италиански кифлички).
4. Модата
Италия е страната на Армани, Версаче, Роберто Кавали, Долче и Габана, Валентино, Фенди, Салваторе Ферагамо, Москино, Прада, Луиза Спаньоли и… по-добре да спрем дотук.
Ако търсите страхотен шопинг и имате достатъчно пари, Милано е вашето място.
Елегантността и усещането за красота е в кръвта на италианците. Там наистина посрещат по облеклото. В официални учреждения е невъзможно да бъдеш допуснат, без да си подходящо облечен.
Дори бабите в Рим редовно си правят сешоар и разхождат кучетата си с високи токчета.
5. Красивите мъже
Една от първите поговорки, която ще научите в Италия, е „Италианците са родени свалячи и се пробват винаги”. И им се получава.
Те са красиви, очарователни и много галантни. Кавалерите определено могат да ви накарат да се почувствате специална. Ще ви обяснят, че сте „бела, белисима”, ще ви повозят на скутер из града, за да усетите вятъра в косите, ще ви покажат забележителностите.
Италианците имат особена слабост към момичета от Източна Европа, чиято физика контрастира с по-закръглените и ниски италианки.