В България има 250 млекопреработвателни предприятия. От тях 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 – само имитиращи. Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на “Надзор на пазара” в Българската агенция по безопасност на храните на дебат за сиренето, организиран от в. “24 часа”.Още 58 предприятия правят и истинско сирене и менте по определен график. 33 пък са по-големите мандри, които работят продукти по Български държавен стандарт.
“Започнахме кампания с проверки дали има растителна мазнина в сиренето. Факт е, че има мандри, които си го позволяват”, каза Кулински. Над 561 проби са взети досега от търговската мрежа. Досега в 17 са открити палмови мазнини. Почти половината обаче са на един производител. Той е затворен временно преди седмица. В последните 2 месеца са открити само 2 фалшификата.
“Няма българин, който да не обича българското сирене. Това е любим продукт от векове. И не бива да допускаме заради определени интереси да бъде компрометиран и отхвърлен заради съмнения за неговото качество. Той е задължителен елемент от здравословното хранене и част от балансирана диета”, заяви проф. Стефка Петрова, директор на Националния център за опазване на общественото здраве към министерство на здравеопазването.
Тя попита и как се контролира дали в баничките и пиците, които ядат децата сиренето е истинско.