Услугата ол инклузив е сравнително нова у нас. Преди 1989 година тя почти не се предлагаше, нито в хотелите по Черноморието, нито в тези, които се намират в зимните курорти. За първи път за нея се заговори в края на 90-те години в миналия век. Тогава курортите “Дюни” и “Елените” започнаха да я предлагат първоначално. Това пък предизвика фурор сред родните туристи, а в същото време стана и предпоставка за привличане на повече чужденци на органициран принцип. В същото време в съсдедна Турция този тип услуга се предлагаше още през 80-те години. Всъщност и тогава у нас имаше нещо подобно, но все пак не в същите измерения. Наричаше се пълен пансион и основно се предлагаше по т.нар. почивни станции, повечето, от които ведомствени и евтини. Ол инклузивап обаче е нещо по-различно. Това напрактика е пакет от услуги, който включва всичко в цената- от храната до алкохола, ползването на басейн, джакузите, сауни ….Все пак винаги има допълнително заплащане примерно за масаж, някои спа процедури и др.
Хотелите предлагащи “ол инклузив” като правило разполагат с басейн, ползването на който е безплатно, чадърите и шезлонгите край него също. Системата стандартно включва трите основни хранения на блок маса, местни безалкохолни и алкохолни напитки през целия ден, междинни хранения (във вид на сладоледи, сандвичи, сладки и пр.) и … Разбира се, за да изберете този вид почивка и не на последно място – да останете доволни от нея, трябва да сте запознати с различните възможности на тази система. Преди всичко трябва да знаете, че не само най-луксозните хотелски комплекси предлагат услугата ол инклузив. Такова комплексно обслужване, заплащайки целия пакет предварително, може да се направи във всеки хотел на ниво от 2 до 5 звезди. Качеството разбира се е различно.
В България ол инклузива започна да набира скорост основно след 2005 година. Това съвпадна с чудовищното застрояване на крайбрежието и най-вече на курорта Слънчев бряг. Голяма част от хотелите започнаха да предлагат услугата на туристите, като тя вече беше включена и към пакетите на обслужваштите туроператорски фирми. Всъщност тя не се предлагаше от всички, но все пак по-големите хотели и комплекси я въведоха като задължителна. Както всичко друго обаче, така и този тип екстра у нас се изкриви и деформира. За да спестяват пари голяма част от собствениците започнаха да залагат на храни и продукти от по-ниско качество. Това разбира се не важи за всички. Идеята обаче е да се пести. Защото примерно един чужденец в момента в триззвезден хотел почина у нас за 250-270 евро на седмица на режим ол инклузив. Това е малко над 500 лева с транспорта. Или чисто по 35 лева на ден. Говорим за по-евтините комплекси. Има и такива, които предлагат значително по-скъпи пакети, но и с много по-високо ниво на услугата. Ние говорим за по-ниските категории, за които за типични хитрините на ол инклузива. В тази цена са включени нощувката, консумацията на хрании и алкохол, обслужването и т.н. Видно е, че трудно би-излязла сметката, ако се ползват истински качествени продуки за храна и напитки. И тук започват икономиите. Предлага се сравнително постно меню като от картофи, ориз, боб, тиквички, печени чушки и патладжани , почти всеки ден
Готвачи и работници в кухните пък споделят ,че практиката е нищо да не се изхвърля. Така например, варените картофи от снощи днес на обед се превръщат в картофено пюре. Останалият боб за гарнитура пък се превръща в боб чорба.
Хотелиерите залагат на добри готвачи, които да им правят евтино, но ефектно меню. В същото време собствениците на хотели изготвят ол-инклузив менютата с такива продукти, че да демонстрират изобилие, а в същото време това да не им струва скъпо.
Разкрити са и тайните на пестенето – от остатъците на пържоли става катино мезе, от шишчетата – кавърма; нахапаните кюфтета и кебапчета минават през машинката за кърначета, от недоядената гарнитура по чиниите става крем супа от зеленчуци, а от остатъците от хляб се правят перфектни галета за панировки. Голяма част от соковете се правят с обикновени прахчета, които се разтварят в огромни бидони и се предлагат като натурални. Това изглежда и звучи шокиращо, но е самата истина.
Самите продукти биват закупувани на едро от големи вериги, които предлагат специализирани стоки, именно в този сегмент. Така в един то тези магазини, който се намира вдясно от пътя Бургас-София има шунка по 5 лева, салами 4-5 лева, кашкавал по 4 лева, които се предлагат именно с тази цел. Месото пък се закупува на едро от местни производители, които го предлагат изгодно. Другияг вариант е да се пазарува от вонситгелите на замразено месо от Аржентина, Нова Зеландия и Германия. Там става въпрос за стока, която е с възраст от поне 10 години, и която се предла свръхизгодно. Така например старо свинско месо по този начин може да се купи и за 1 евро на килограм, телешкото и говеждото по 2,50 евро. За пилешкото винаги могат да се намерят евтини доставчици от всяка една страна, отново замразено и с неясни години.
Легенди се носят за алкохола, който се предлага. От всички напитки само бирата явно е на сравнително прилично ниво. Водката, ракията, както и останалите питието са видимо и на усет под изискванията. Говори се, че те биват доставяни наливно под формата на специални пластмасови съдове, които се складират в отделни помещения. След това с този алкохол се зареждат бутилките и се предлагат на клиентите. Според хора от бранша, по този начин се спестяват много разходи за акцици, данъци, а и от реалната продажна цена на питиетата. Защато един литър водка се предлага за 2 лева на едра от страна на търговците на нелегалната продукция. Иначе в складовете, дори и в най-добрия случай, със сериозни отстъпти сумата не може да падне под 8 лева. И това е наистина сериозна отстъпка. Качеството на алкохола обаче е под всякаква критика. Той обаче се приема от евтините западни и скандинавски туристи, които явно са дошли да пият да умопомрачение.
Всъщност преди години в един от големите комплекси по Черноморието бяха намерени и конфискувани над 10 тона фалшив алкохол, което е показателно за начина на работа на част от собствениците. Това срива имиджа на България, като добра туристическа дестинация. Все пак има и немалко предприемачи, които поддържат ниво.
В последните 1-2 години се заговори са по-висок контрол на този тип услуга. Бяха направени проверки, които действително констатираха отклоление в качеството и дори в срока на годност на продуктите. Наложиха се и дежурните глоби и санкции, но това едва ли е имало някакъв сериозен ефект сред собствениците. Начинът на работа на практика си остава същият.
Дори и при тези условия обаче ол инклузивът привлича много туристи. Още повече, че в конкурентната среда хотелиерите са готови да паднат до многи атрактивни цени. Това е като магнит за туристите, особено от по-ниските социални слоеве на в Европа. В интерес на истината този тип услуга от близо десетелитие се предлага и в зимните ни курорти, но там качеството е съвсем друго. Може би защото и самите туристи са на друго ниво, плакщат много по-високи цени, но и имат логично и по-завишени изисквания. Заради това и в зимните курорти не могат да се правят подобни компромиси, както по Черноморието. Ол инклузивът си има своите критици и почитатели, но явно все пак всичко зависи от качеството, както и от отговорността на хотелиерите. Разбира се и на контролните органи, които обаче спазват свои собствени правила в тази посока.
Ивън България, вижте най-добрите дестинации за ол инклузив ваканции
Малта
Малта е страхотна дестинация за любителите на историята и тези, които търсят удобства, примесени с малко екзотика. Курортите предлагащи ол инклузив почивки дават възможност на туристите да посетят изпълнените с история хилядолетни селца и да се насладят на топлите сини води на Средиземноморието. Ако търсите 5-звездно изживяване, Малта е едно от най-подходящите места в Европа.
Ботсвана
Тази южноафриканска държава е известна с девствената дива природа и туристическите сафари обиколки. Туристите идват тук, за да се срещнат очи в очи с диви животни като слонове, лъвове и други едри бозайници, в тяхната естествена природна среда. Туристическите обиколки ще ви осигурят едновременно комфорта на ол инклузив ваканцията, както и здравословна доза приключение сред дивата природа на Африка.
Турция
Турция е много атрактивна дестинация за любителите на ол инклузив почивките. Страната предлага много исторически забележителности, прекрасно крайбрежие и старинни градове, наситени с уникална атмосфера. Турция е идеална за тези, които търсят едновременно комфорт и малко по-нестандартни изживявания.
Ямайка
Ямайка е пълна с ол инклузив хотели. Уникалните карибски плажове определено са най-голямата забележителност тук, а най-големите курорти предлагат много възможности за водни забавления като гмуркане, плаване с лодка и т.н. Ако искате да опознаете културата на страната може да се включите в някоя от еднодневните екскурзии до близки дестинации. Ямайка разполага с разнообразие от курорти, някои подходящи за семейства с деца и други, за тези, които търсят купони и забавление.
Бали
Бали е една от най-популярните туристически дестинации в Азия. Невероятните плажове, уникалните условия за сърф и екзотичната култура привличат туристите от десетилетия. Тук се намират едни от най-добрите ол инклузив хотели в Индонезия, предлагащи възможност да се докоснете до местната култура или да се отпуснете и да се отдадете на спа удоволствия. Бали е една от най-подходящите дестинации за хората.