събота, ноември 23, 2024

Кое е най-качественото уиски?

Date:

Сподели новината.

Англичанинът Джим Мъри е определен като първият в света „уиски писател”, от когото треперят стотици производители.
Той издава за десета поредна година своята „Уиски библия” – справочник с оценки по 100-точковата система на повече от 4500 вида уиски, различни разновидности бърбън, ръжено и др.
Библията му се издава в джобен формат, с цена 20 долара в САЩ, 13 паунда във Великобритания. Няма я в интернет.
Оценките на Мъри обаче се цитират в безброй сайтове, блогове и справочници. Справочникът му не е рекламен, коментарите му за едно или друго уиски са конкретни, а не колкото да се каже нещо. Човек може да се учуди, че в отделни случаи той безмилостно оценява някое по-евтино уиски като по-добро от някои скъпи луксозни марки.
Изданията на библията на уискито за 2012 и 2013 година.

Може да не си напълно съгласен с оценките на Мъри, но те са ориентир в един пазар, препълнен с хиляди марки, които пускат непрекъснато разновидности на свои продукти.
Мъри е 57-годишен. Работил е 13 години в английски вестници, пишейки по темата, после се отдал изцяло на уискито.
За него пишат, че е посетил повече дестилационни за производство на уиски по света, отколкото всеки друг човек на земята.
Мъри живее на 100-ина километра северно от Лондон, има и къща в Кентъки, САЩ, близо до производителите на бърбън.
Освен като оценител, Мъри работи и като консултант по блендиране на уиски – съветва майстори, които работят по една или друга марка.

Мъри оценява всяко уиски по 4 компонента

– аромат, вкус, финал (послевкус), баланс. За всеки компонент прави оценка до 25 точки и общия сбор е оценката за уискито като цяло.
Ето как сам Джим Мъри обяснява оценките си по 100-точковата система. Уискита, оценени под 60 точки са гадни, които не стават за пиене. До 70 точки не впечатляват с нищо и оттам нататък Мъри обяснява оценките така:

70-74,5 – става за пиене, но нищо повече
75-79,5 – средно и обикновено  приятно, но понякога с дефекти
80-84,5 – добро уиски, струва  си да се опита
85-89,5 – много добро до  отлично уиски, определено си заслужава купуването
90-93,5 – великолепно
94-97,5 – суперстар уискита, които ни дават смисъла на  живота
98-100 – по-добро от всичко, което някога съм опитвал!

Основното съдържание на годишните му справочници е за малцовите уискита, които са хиляди. Има раздели за ирландско, за бърбън и др. Разделът „Шотландски блендед уискита” включва и масовите, и т. нар. „де лукс бленд”, познати повече като 12-годишни, 15-годишни и т. н. черни етикети и подобни  (виж оценките).

Изненадващо в раздела „шотландски блендове” е

включено и 12-годишното уиски „Блек рам”,

което се блендира и бутилира в България. Джон Мъри му е дал оценка 85 точки в своя справочник и за 2012, и за 2013 година. То е направено от шотландски дестилат, който тук отлежава допълнително в дъбови бъчви, блендира се и се бутилира във винпром „Пещера”. Това уиски в последните две години има златни медали от конкурси за уиски, произведено извън Шотландия (последно от Чикаго 2013 година). Оценката на Мъри от 85 точки за 12-годишния „Блек Рам” е голямо признание, защото надминава оценките му за някои известни шотландски марки. Мъри никога не е идвал в България. Вероятно е дегустирал това уиски при шотландския производител на дестилатите, включени в бленда.
Бутилираното в България уиски “Блек рам”, 12-годишно, е оценено от Мъри 85 точки, повече от някои известни шотландски марки.
Бутилираното в България уиски “Блек рам”, 12-годишно, е оценено от Мъри 85 точки, повече от някои известни шотландски марки.

Мъри има в справочника си раздел „Европейски уискита”, в който са включени френски, немски, датски, чешки и др. уискита. „Блек рам” обаче е сложено в раздела „Шотландски бленд” и под оценката на марката е написан като производител „Винпром Пещера, България”. В същия раздел „Шотландски блендове” има и други уискита, с производители извън Шотландия – в Австралия, Бразилия и др. Например за „Паспорт”, бутилиран в Бразилия, Мъри е дал по-висока оценка отколкото на същата марка, бутилирана в Шотландия.

Оценки от „Библията на уискито 2013” на Джим Мъри за някои известни марки блендед уиски:

100 Pipers                          74
Ballantine’s Aged 12 Years    84,5
Ballantine’s Finest                96
Bell’s 8 Years Old                 85
Bell’s Original                       91
Black Ram Aged 12 Years      85
Bushmills Original                 80
Bushmills Aged 10 Years       92,5
Chivas Regal Aged 12 Years  83,5
Chivas Regal Aged 18 Years  73,5
Chivas Regal 25 Years Old     95
Cutty Sark                          78
Dewar’s Special Reserve 12 Years Old      84
Dewar’s White Label             78,5
Dimple 12 Years Old              86,5
J&B Jet                                79,5
J&B Rare                             88,5
Jameson                             95
Jameson 12 Years Old Sp. Reserve      88
Johnie Walker Black Label 12 Years Old     95,5
Johnie Walker Red Label        87,5
Old Smuggler                       85,5
Passport                             83
Passport бутилирано в Бразилия      91
Teacher’s Higland Cream       90
Tullamore Dew                     85
Tullamore Dew 10 Years Old  81,5
VAT 69                               84,5
White Horse                        90,5
White Horse Aged 12 Years   86
William Grant’s Family Reserve 94
— — –

Оценки на някои известни малцови:

The Glenlivet Aged 12 Years             79,5
The Glenlivet 15 Years of Age            80
Glenfiddich 12 Years Old                    85,5
Glenfiddich 15 Years Old                    94,5
Cardhu 12 Years Old                         83
Lagavulin 16 Years Old                      95
Laphroaig 10 Years Old                     90
Talisker Aged 10 Years                      93

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Индия се готви да стане водещ износител на пшеница

Индия предприема мерки през следващите седмици, за да се...

Доларът вече се клати зловещо

Keнeт Poгoф e пpoфecop пo иĸoнoмиĸa в yнивepcитeтa Xapвapд....

Откриха перфектното място за живот в Космоса

Напоследък човечеството все повече се вълнува от това къде...

Двигателите, които “ядат” най-много масло

Сред голямото разнообразие от съвременни силови агрегати има немалко...