Един от най-големите производители на птиче месо в България – компанията “Градус”, пусна в експлоатация новия си завод в Стара Загора.
Производството се простира на 16 хил. кв. м. разгъната площ, с капацитет 50 тона готова продукция на ден. Гамата на произвежданите продукти ще бъде широка и ще обхваща всички групи: варено-пушени колбаси и деликатеси, шунки, пастети, трайни и полутрайни варено-пушени колбаси, сурово-сушени продукти.
От компанията посочват, че инвестицията възлиза на 15 милиона лева.
Новата производствена база разполага с опаковъчни линии, които са оборудвани със системи за опаковане на продуктите в модифицирана газова среда. Тези системи позволяват удължаване срока на годност на продуктите и запазват естествения аромат, цвят и структура за по-дълъг период.
Контролът и предпазването от замърсяване с метални части на крайния продукт е важна част от всяко производство. На всеки етап от новото производство има монтирани метал детектори, които допълнително подсигуряват сигурността и безопасността на продуктите.
Сградата е проектирана и построена съобразно хигиенно-техническите норми по начин, който свежда до минимум възможностите за замърсяване на храните. Осигурява достатъчно работно пространство за извършване на технологичните операции.
Позволява лесно и ефективно почистване на помещенията и технологичното оборудване. Помещенията са проектирани и изпълнени, така че да осигуряват правилна организация и поточност на технологичния процес: приемане на суровини, съхранението им, производството на храни и реализацията им.