Какво се случва с българското краве сирене и съвпада ли информацията от етикетите с реалното химическо съдържание и хранителни качества на продукта?
За да отговори на този въпрос, организацията “Активни потребители” е провела изпитания на общо 36 марки сирене, които се предлагат на българския пазар – от големите търговски вериги до насипното сирене на Женския пазар.
Резултатът: непълно етикетиране, добавяне на немлечни мазнини, високо водно съдържание, ниска зрялост и твърде ниско ниво на съдържанието на протеини.
Изводът на “Активни потребители”, които правят това изследване от 2005 г. насам е, че производителите позволяват все повече случаи на занижаване на качеството на сиренето.
Последствията са вредни не само за имиджа на българското краве сирене, но и за здравето на потребителите.
Цялото изследване с всички марки, производители, дистрибутори и търговци, можете да видите тук.
Чудо на инженерната химия
В един от продуктите с етикет “Сирене” (насипно сирене “Здравец”, продавано в Кауфланд, с доставчик “Сибила 2000” ЕООД) е отчетено рекордно високо съдържание на немлечни мазнини – цели 96% от общото съдържание на мазнини са от чужд произход.
Немлечни мазнини са открити при още пет продукта. Три от тях се предлагат в Кауфланд като насипни сирена – под марките “Дъга” (доставчик “Ипекс Груп”), “Старопланинско” (производител “Сирма приста” АД) и “Тракия” (дистрибутор: “Лъки 2003” ООД).
“Имитиращ продукт се представя като сирене, което е много сериозна измама към потребителите и трябва да се санкционира своевременно. Ако всеки шести продукт в магазините е с добавени чужди мазнини, какво ли ще открием в сиренето в детските градини, училищни столове, болници или обществени заведения?”, пише в анализа на “Активни потребители”.
Не сирене, а вода
Всеки втори продукт от изследваните 36 сирена на пазара съдържа наднормено (над 55%) водно съдържание. Сравнението с изследването през 2005 г., когато това нарушение не е засечено в нито един от продуктите, показва сериозно и устойчиво влошаване на качеството.
“Данните от проучването поставят съмнение, макар и по косвен път, че при производството на някои марки се влага сухо мляко. Тъй като сухото мляко е силно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене произведено със сухо мляко са много ниски, а водното съдържание е над 60%”, пише още в анализа.
Сиренето е сурово
Най-масовото нарушение на стандартите се отчита при фактора “зрялост на сиренето”.
Цели 26 от 36 проверени сирена показват степен на зрялост по-ниска от 12,6%, при минимално ниво от 14% по БДС.
“Неузрялото сирене е с по-ниска хранителна стойност и може да съдържа и вредни микроорганизми. Очевидно е, че постигането на по-висока степен са зрялост е основното предизвикателство пред повечето производители занапред”, се посочва в анализа.
Добрата новина
Два от показателите дават само положителни резултати: нито един от продуктите не съдържа антибиотици или завишено съдържание на сол.
От асоциацията посочват, че най-вероятно единствената задръжка пред добавянето на вредни вещества е икономическата цел – цената да се държи на ниско ниво.
“Тъй като от добавянето на сол не може да се намалят разходите, никой не го прави. Липсата на антибиотици пък говори за това, че фермерите са толкова притиснати до стената, че дори не злоупотребяват с профилактично даване на антибиотици, което е проблем в много държави”, се казва още в проучването.
Уеб кафе