От Българската национална асоциация “Активни потребители” представиха четвъртото си поред изследване на качеството на кравето сирене у нас.
Данните от разгледаните общо 36 марки показват, че при едва 8 от тях не са били открити никакви отклонения от нормите. От друга страна при 6 от брандовете е било отчетено използването на немлечни мазнини, най-често палмово масло.
Според данните на „Активни потребители” марките краве сирене с най-добро качество са: „Верея“ (ОМК-Пловдив); Billa („Билла България“); „Пършевица“ („Зоров-91“, Враца); Frezco („ЛодисИнвест“, клон Пазарджик); Lacrima („ЛодисИнвест“, клон Пазарджик); LB Bulgaricum („Ел Би Булгарикум“, Видин); Насипно „Маджаров“ („Димитър Маджаров-2“) и Насипно „Карловско“ („Ем Джей Дериз“).
Най-големите нарушители пък са: Насипно „Дъга“ („Ипекс Груп“); Насипно „Здравец“ („Сибила 2000“); Насипно „Старопланинско“ („Сирма Приста“); Насипно „Тракия“ („Лъки 2003“); Насипно СВА („СВА-КОМЕ“) и Насипно „Женски пазар“ (неидентифициран производител).
От асоциацията посочват, че при повече от половината продукти е било нарушено правилото за пълно етикиране, както и изискването по Български държавен стандарт за степен на зрялост на сиренето. При 19 от изследваните марки е било установено високо съдържание на вода – над 59%.