четвъртък, април 25, 2024

Два нови квартала правят от Бургас морски мегаполис

Date:

Сподели новината.

Бургас се превръща постепенно в морски мегаполис. Предстоящото изграждане на два нови квартала ще разшири градът в посока юг и север. Първият ще е на голям терен край квартал Крайморие, като там инвеститор е Тодор Батков. Той вече е на финалната права и е осигурил почти целия необходим финансов ресурс. За реализация на проекта ще са необхидими 500 милиона евро. Той трябваше да стартира още преди три години, но се забави заради проблеми с намирането на евтин кредитен ресурс.Кризата в Русия също е спънка, но въпреки това строителството ще стартира през тази година. Новият квартал ще се нарича “Форос”, като жилищният фонд ще е луксозно изпълнение. Той ще предлага и огромен избор на търговски обекти, услуги и логистика.
Другият квартал ще е в т.нар. местност “Кьошето”, за който Перископ вече писа. Там ще се излее подобна сума, както и в проекта на Батков. Общо двата квартала ще струват 1 милиард евро. Очаква се за разкрият 12 хиляди временни и 1500 постоянни работни места. Очаква се и градът да се увеличи с над 40 хиляди жители, като половината от тях ще да руснаци.
В момента се изграждат и две велоалеи в същата посока. Едната ще свързва Морската градина с квартал Сарафово и ще преминава край морския бряг. Другата ще бъде с трасе Бургас – Крайморие.
Заради все по-сериозното строителство в последните годиин пък, до едно десетилетие Бургас ще се свърше с Поморие. Това ще стане най-вече чрез изграждане на туристически обекти край морето и по новите жилищни зони. В новите квартали на града като Черно море и Рудник пък предстои да бъдат приети нови ПЕП-ове, което ще даде възможност на допълнително строителво и нови вилни зони. Същото важи и за Банево и Ветрен. Очаква се до 2025 година Бургас да бъде с население от 270-290 хиляди души, въпреки демографските процеси в цялата страна. Това ще стане чрез по-масово преселение от малките населени места и заселване на голям брой руснаци, което като процес вече е факт.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...